Min blogglista

onsdag 23 november 2011

Här kommer veckans recept

Barnbarnens favorit! 
Chokladkakan bakas inte bara till jul utan faktiskt hela året runt. Däremot MÅSTE den, pyntad och grann, finnas med vid jul. En viktig tradition från mitt föräldrahem, som har fått följa med mig. Ofta bakar jag den då i en julgransform eller ett hjärta
Nu är jag på gång....

Chokladkaka
Blanda 3 dl socker, 2,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 3 msk kakaopulver
Smält 150 g smör/margarin och blanda i
Vispa 2 ägg lätt och blanda i
Rör sist i 1,5 dl hett vatten.

Kakan gräddas i 175 grader ca 40 minuter.

På väg mot ugnen.....
Glasyr
Smält 25-50 g smör.
Blanda i 0.5 dl mjölk eller grädde, 1-2 msk socker, 1 msk kakao och 1 tsk vetemjöl.
Värm allt tills glasyren tjocknar något. OBS Får inte koka!
Häll glasyren över den kalla kakan. Dekorera gärna med t.ex. nonstop, smarties, nötter, silverkulor eller.......
Serveras gärna med lättvispad grädde. Barnbarnen vill ha glass till.

Den här kakan kan Du baka en vecka innan den ska användas. Ställ den kallt. Blir bara bättre och bättre. Samma effekt uppnår Du om Du fryser ner den innan den används. Glasera och pynta den när den ska användas.
Dagens bakresultat
Julgranen tar jag med till Norge, glaserar den där, sätter i röda julgransljus och röda julkranskulor (=nonstop/smarties)
 Hoppas att det passar bra med en svensk chokladjulgran till norsk julmat.

Hjärtat ska till frysen. Glaseras när vi ska använda den. Bra med glasyr för att dölja lite skavanker :)) 

4 kommentarer:

  1. Det där var något nytt, vilken rolig idé,har aldrig sett något liknande, måste kolla om jag hittar en sådan där julgransform, hjärta finns nog. Skulle vara roligt att överraska med någon av juldagarna.
    Kul med alla dina uppslag.

    SvaraRadera
  2. Fina traditioner och Goda skulle jag tro.

    SvaraRadera
  3. Dekorera granen -nästan som ett pepparkakshus?!?
    Kul- vill gärna se resultatet....

    SvaraRadera
  4. Kakan ble også veldig go' :)

    SvaraRadera