Min blogglista

torsdag 15 september 2011

Femminuterspaj





Från att ha varit familj på fyra personer så varierar nu antalet mellan två och tio. Tio personer är vi när hela storfamiljen är samlad men visst, allra mest är vi två. Sen har vi ju våra gäster. I dag är vi tre och då blir det portionspajer. Därför gör jag gärna äppelpaj på ett mer flexibelt sätt.

Här kommer receptet:

Pajsmulor
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, 3/4 dl strösocker och 50 gram hackade valnötter. Förvara smulorna i en glasburk.

När det är dags för paj:
Ta fram den form, som passar för antalet personer. Skala, kärna ur och klyfta goda äpplen, så många Du önskar. (T.ex. ett äpple per person) Lägg klyftorna i formen, sockra lite om äpplena är syrliga och strö över så mycket av pajsmulorna som Du önskar. Kanske vill Du också strö över lite kanel.
Avsluta med att täcka äpplena/smulorna med tunt hyvlat smör. 
In i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna något innan Du serverar tillsammans med glass, vispgrädde, vaniljsås eller varför inte turkisk yoghurt. 

OBS! Ha alltid en pajsmulburk stående i skåpet. Då kan Du göra en härlig dessert eller fikapaj lätt som en plätt med fem minuters arbete. Succé.
Lycka till!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar