Min blogglista

tisdag 19 juni 2012

Bagarvecka

Nästa större händelse är Midsommarafton.
Vårt bidrag är som alla andra år eftermiddagskaffet. Vi blir i år ca 20 personer och då kräver det lite tanke och planering.
I går började jag med bullarna/kringlorna/knutarna eller vad jag ska kalla dem och lite småkakor. 



Osminkade bullar men... 
...på midsommarafton får de sin garnering
Receptet på bullarna:
50 g jäst
200 g smör 
4 dl mjölk 
1 ägg 
1 dl socker 
1 krm salt 
1 krm hjorthornssalt  
Ca 13 dl vetemjöl 
Pensling & Garnering:
Smält smör 1 dl socker 1 msk vaniljsocker
Ugn: 250 grader                                                                                                     
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och veva om tills det löser sig.
Tillsätt salt, socker, hjorthornssalt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, låt den sen jäsa 30 minuter under bakduk.
Knåda degen på nytt. Dela degen i ca 40 lik stora delar som du rullar till långa rullar och formar till kringlor. Lägg dom på bakplåtsklädda plåtar och låt dom jäsa i 30 minuter till.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller tills de fått fin färg och känns klara.
Rör samman socker med vaniljsocker. Pensla de varma kringlorna med smält smör och doppa dom i sockerblandningen. De kringlor du ska frysa in ska du inte garnera, det tar du i så fall efter du har tinat upp dom nästa gång.
********************************
Sirapskakorna är en midsommarfavorit framför allt hos de yngre.
Recept:
40 - 50 st
200 g smör
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 del vetemjöl
2 tsk bakpulver
Blanda smör, socker och sirap poröst. Blanda sen övriga  ingredienser och tillsätt.
Rulla degen till fyra längder och grädda mitt i ugnen ca 17 minuter. (175 grader)
Dela längderna när de svalnat något i sneda bitar.

I dag ska jag baka två chokladkakor.
Om Du vill se det receptet igen så hittar Du det här.


4 kommentarer:

  1. Skilli A-M19 juni, 2012

    Mums!
    Finns det någon som får slicka skålarna???
    Det var det bästa jag visste, när mamma bakade.
    Speciellt mjuka kakor eller maränger.
    Det fanns många spekulanter på den tiden, när en karamell inte var så lättåtkommen. Förde den traditionen vidare till baren. Idag är det "guben".

    SvaraRadera
  2. Tänkte också baka idag, fick mera inspiration av din blogg, sirapskakorna tror jag att jag skall prova, nu när man får receptet av dej.

    SvaraRadera
  3. Mycket inspirerande! Så´na tjusiga bullar! Vet inte om jag kan klara att sno dem så snyggt, men jag ska minsann försöka!
    Tack för recepten och GLAD MIDSOMMAR!!

    SvaraRadera
  4. Du inspirerar !!
    Kolakakor gör jag (nästan samma recept) ibland och har några i en glasburk synlig i köket. Nåt gott till kaffet längtar man efter.

    Bullar har jag inte bakat på väldigt länge.
    Mina ska ha smör/vanilj fyllning ini ...
    Ditt recept ska jag pröva.

    SvaraRadera