Min blogglista

måndag 4 november 2013

Inför mörka november

...får Du ett boktips till.

Barnmorskan i East End är en underbart rolig, hjärtevärmande och gripande skildring från efterkrigstidens London, som ligger till grund för den hyllade BBC-serien som SVT visar nu i sommar.

Såg aldrig serien själv.

Som ung nyutexaminerad barnmorska kom Jennifer Worth på 1950-talet till ett nunnekloster i Docklands i Londons East End, ett område som på den tiden mestadels beboddes av mycket stora och fattiga familjer. Preventivmedel var i princip okänt, husen var trånga och slitna och nästan alla saknade rinnande vatten och inomhustoalett. Det kryllade av barn och ohyra.
Särskilt för kvinnorna var livet svårt. Medan deras män arbetade nere i hamnen fylldes dagarna av smutstvätt, matlagning, uppfostring och barnafödande. När det var dags för ännu en mun att mätta skickade man bud till nunneklostret och en barnmorska skyndade ut på cykel. Förlossningarna skedde under mycket enkla förhållanden i det svaga skenet av en lampa som när som helst kunde slockna

Texten är hämtad från adlibris.se, ett bra ställe att läsa om böcker och köpa böcker från.  
Särskilt intressant om man vet lite om hur det var på 50-talet...

3 kommentarer:

 1. adlibris.se
  En adress jag använder ofta.
  Rekommenderas.

  SvaraRadera
 2. Tips är alltid bra.

  Tidigare i livet gillade jag att sy och då var tygaffärer lockande och jag köpte tyger. Det har gått över och tygerna har jag gett bort.

  Nu hittar jag böcker... (en del som jag fått tips om) och har många som väntar på att bli lästa. Vid en genomgång insåg jag att en del har för litet textsnitt som blir svårläst. Därför hamnade dom och böcker som redan är lästa i kassar som ska skänkas bort.

  Riktigt bra böcker lämnar jag till andra läsare...vi byter med varandra.
  MEN
  man är motiverad när man samlar...det är kul.

  SvaraRadera