Min blogglista

onsdag 12 december 2012

Två dagar med norsk julmat

Det var stor mathelg när vi var i Norge den här gången. 
Julmiddagen serverades redan ANDRA ADVENT för vår skull
Ribberna stektes i ugnen tillsammans med medisterkakor och julpölser...
...och sen serverades allt med surkål, rödkål, potatis, brunsås och "tyttebär"(lingon)
Söndagsmidddagen bestod av pinnekött (rimmade lammracks) som  skulle ligga i blöt ett dygn och sen... 
..ångas i tre timmar över björkpinnar...
...som kokas i vatten.
Till pinneköttet serverades rotmos med "gulerötter" i...
...lite senap och även potatis för den som önskar.
Allt smakade alldeles förträffligt!!!
Jag tycker det är så speciellt festligt och intressant när två länder som står så nära varandra ändå har så skilda mattraditioner.

4 kommentarer:

  1. Håller med dej, intressant att vi har så olika mattraditioner, undrar hur det är i Finland.
    Du är verkligen duktigt på att visa det bildligt och berättande.

    SvaraRadera
  2. Åh, så gott det ser ut.
    Nu fick jag lust att göra rotmos.
    Det kan nog passa till julkorven.
    Man glömmer bort vissa rätter ibland.

    SvaraRadera
  3. Rejäl mat helt enkelt! och säkert Gott!

    SvaraRadera
  4. Roligt att få veta lite om vad en
    norsk julmiddag kan bestå av.
    Det hade jag ingen aning om.
    Ser verkligen gott ut!

    SvaraRadera