Min blogglista

fredag 27 januari 2017

Lässtunder

För första gången har jag läst en historisk roman från 1500-talet 
Tyckte att den stundtals var jobbig med alla sina personer som jag hade alldeles för lite kunskap kring. Men den blev bättre och bättre...
Constancia, som var barn till Erik XIV och Agda i Porten, föddes på Kalmar slott. Hon var ett så kallat frillobarn. Hennes mamma var alltså kungens frilla, vilket ändå gjorde att hon hade vissa rättigheter. När Constancia i nittioårsåldern ligger för döden upplever hon sitt liv passera revy. Många gånger kollade jag i Wikipedia om det var verkligt eller fiktion det jag läste. Det allra mesta visade sig taget ur verkligheten.Ett vackert månstenshalsband har en spännande del i hennes berättelse.  Man har verkligen hittat en månstenspärla i Undenäs Kyrka där Constancia är begravd. Kyrkan härjades av brand men en enda månskenspärla finns bevarad där.
Så här berättade Constancia själv om månstenspärlor: "Håller man en pärla av månsten  i munnen när det är fullmåne mår man lite bättre. Jag har provat men det hjälpte inte." En fascinerande berättelse berättad av en gammal kvinna för cirka fyrahundra år sedan.
Ha en fin helg så ses vi på måndag igen.

7 kommentarer:

 1. Ibland undrar jag om de tänkte och kände lika, så som vi gör idag.......spännande tankar.

  SvaraRadera
 2. Vilken intressant bok, men hade du verkligen en månstenspärla i munnen och mådde du dåligt innan ....

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig provat. Däremot provade ju Constancia men det hjälpte inte...

  SvaraRadera
 4. En sån bok lockar inte mig. Jag har tips på många andra som jag tror passar bättre. Flera bra böcker väntar i hyllan. Min bokhylla är nästan tom för jag har rensat och gett bort. Är boken läst och den är BRA så får vänner ta över. Vi byter när vi möts.
  På Second Hand kan man hitta bra fina läsvärda böcker som någon läst och sedan lämnat där och dom kostar kanske 20 kr. Smart.
  För mig behöver det inte vara nyutkommet.

  SvaraRadera
 5. Så intressant boken verkar när du berättar så här ur den. Tack för ett boktips!

  SvaraRadera
 6. Lånade boken i fredags på biblioteket, läser den just nu ... tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli spännande att höra vad du tycker

   Radera